Glasba - melodija srca

Ko sem pisal naslov mojega kratkega razmišljanja, mi je v ušesih venomer odzvanjala prelepa majniška pesem Spet kliče nas venčani maj. Spomin mi je hitro odplaval nazaj v moj rodni kraj Presko, kjer smo se otroci v mesecu maju z velikim veseljem zbirali pri Plečnikovi kapelici Marije Pomagaj ob šmarnicah. Koliko otroškega navdušenja je bilo takrat v naših srcih, ko smo poslušali zanimive zgodbe in prepevali Mariji v čast prelepe pesmi. To brezskrbno obdobje me je za vedno zaznamovalo.

Tudi v naši družini lepa slovenska pesem ni bila nekaj tujega, ampak je spremljala vse pomembne dogodke našega življenja. Prav zato mi je ljubezen do glasbe in pesmi ostala vse do danes.

Tudi na odločitev za moj duhovniški poklic je svoj kamenček v mozaiku prav gotovo dodala tudi glasba. Prav lepo bogoslužje s petjem mi je vedno budilo občutek presežnosti.

Prav gotovo si tudi svojega duhovniškega dela ne morem predstavljati brez glasbe in pesmi. Otroci in mladi, ki se z menoj srečujejo, prav gotovo dobro vedo, da mora naše skupno druženje spremljati vesela pesem. To je tisto, kar napolnjuje moje »duhovniške baterije«.

Misli mi naprej odplavajo v naš prijazni Antonov vrtec, kjer skupaj z našimi otroki še vedno hitimo v pesmi na morje. Ta pesem je otroke tako prevzela, da je ni mogla odpoditi niti zima. Tudi sam si po klančku proti vrtcu dostikrat požvižgavam to veselo melodijo.

Vsa naša srečanja zaznamuje neka melodija, pa čeprav je to le melodija našega srca. Tudi star pregovor pravi: »Kdor poje, zlo ne misli!« Naj nam bo to v spodbudo pri naših medsebojnih srečanjih, da bodo postala medsebojno prepletanje melodij naših src.

Začel sem z najlepšim mesecem v letu, naj z njim tudi končam. Kot otrok sem se naučil to prikupno majsko pesmico, ki bi jo rad posredoval tudi vam kot košček melodije mojega srca:

Majske trate zelenijo in pozdravljajo Marijo,naj življenje vse kipi,saj ga ona nam rodi. Majske cvetke spet dehtijoin pozdravljajo Marijo,njo, ki je najlepši cvet,ves še rajsko čist in svet. Majski ptički žvrgolijoin pozdravljajo Marijo.Pesem večna jo slavi,saj pojo ji angeli. Majske zvezde v noč žarijo,so spomini na Marijo,saj je ona svetla vsamoja zvezda jutranja.

Andrej Jemec