Otroci - ustvarjalci na instrumentih

Kitara otroke zelo privabi. Med najmlajšimi otroki je bilo nepopisno veselje, ko nam je sveti Miklavž prinesel otroške kitare. Na prste ene roke bi gotovo lahko prešteli dneve, ko otroci niso vzeli v roke teh kitar in brenkali. Nekateri že takoj, ko stopijo v vrtec, s prstom kažejo in prosijo za »taro«. Otroci so neverjetni posnemovalci. Zelo zabavno je bilo, ko je dveletni otrok na en stolček pripravil otroško slikanico - kar mu je predstavljajo pesmarico in sedel na drugem stolu ter igral na kitaro. Obračal je strani v »pesmarici« in zraven prepeval različne pesmi. Takoj smo vsi lahko v njem prepoznali vzgojiteljico Damijano.

V starejši skupini večkrat pripravimo kotiček igranja na male instrumente. Tu si otroci sami lahko izberejo, kateri instrument bodo igrali. V tem kotičku že lahko slišimo prve melodije, ki se jih otroci naučijo prek poskusov in napak na instrumente, kot so ksilofon, metalofon...

Otroci zelo radi ustvarjajo glasbo. S preprostimi instrumenti, kot so ropotuljice, paličice, razna tolkala in brenkala, otroci ustvarjajo zvoke, jih prepoznavajo in se z njimi igrajo in tako nastajajo prvi ritmični motivi. Največkrat igramo tako, da pesmico polovica otrok spremlja z inštrumenti, druga polovica pa poje, potem se pa zamenjamo.

Zelo zanimiva je tudi povezava igranja na instrumente z gibanjem. Največkrat se želijo igrati igro, »potovanje okrog stolčkov«, pri kateri en otrok igra na boben, ko pa preneha igrati, se morajo vsi usesti. Vsakokrat vzamem en stolček stran in tako en otrok ostane brez stola. Na koncu dobimo zmagovalca, ki ni nikoli ostal brez stola.

Nekaj otrok v skupini ima že zelo dobro razvit posluh za ritem in melodijo. Imajo neverjetno željo po ustvarjanju glasbe. Te sposobnosti skušamo naprej razvijati in jim ponujati okolje, v katerem si lahko te sposobnosti še naprej razvijajo. Med njimi je petletna Lora, ki nam je o igranju na instrumente tudi sama nekaj napisala.

Marjeta Nastran, vzgojiteljica